Jdi na obsah Jdi na menu
 


FOLKLORNÍ TANEČNÍ pro začátečníky a amatéry, ednota Orel Ostrožská Nová Ves

25. 5. 2017

Jednota Orel Ostrožská Nová Ves nastartovala zdařile svoji kulturní činnost

Naše jednota je v poslední době aktivní zejména na poli sportovním, mám na mysli oddíl našich stolních tenistů. Dlouho jsme přemýšleli, jak bychom obnovili v jednotě i činnost kulturní.  Podařilo se nám zareagovat na poptávku po kurzu folklorních tanců, které se v našem regionu tancují, ne všichni je však ovládají.  Oslovili jsme Mgr. Davida Pavlíčka, který má s vedením takových kurzů zkušenosti. Od poloviny ledna do poloviny dubna proběhl v prostorách Orlovny kurz s názvem FOLKLORNÍ TANEČNÍ pro začátečníky a amatéry.

V deseti lekcích jsme se naučili základy tanců z okolí, např. Hucké, Dolněmčí, Strání, Korytná, Boršické, Bílovské, čardáš apod. Kurz probíhal v předem zveřejněné neděle, většinou třikrát za měsíc, lekce trvala 1,5 hod a scházelo se nás někdy až 25 párů. David Pavlíček si k výuce přizval tanečnici Ivu Bedřichovou. Kurzu se nezúčastnili jen místní, velmi nás potěšil zájem z okolních obcí. Účastníkem výuky byl také náš pan starosta a paní místostarostka. Většina z nás brala kurz nejen jako příležitost naučit se tancům, které se tancují na besedách u cimbálu, ale i zažít hezké nedělní odpoledne. David Pavlíček je totiž nejen výborným tanečníkem, je také příjemným lektorem, který dokáže mnohdy velmi vtipně zareagovat a glosovat aktuální dění.

Kurz byl zakončen Šlahačkovou besedou u cimbálu, která proběhla na Velikonoční neděli 16. 4. 2017. O příjemnou zábavu se postarala cimbálová muzika Burčáci s primášem Františkem Ilíkem.  Akci podpořili nejen účastníci kurzu, na Orlovnu si přišli posedět, zazpívat a zatancovat i ostatní, kterým je tento druh zábavy blízký.

O tom, že naše činnost a aktivita měla smysl, svědčí především ohlasy těch, kteří se zúčastnili. Byla to velmi příjemná akce, která nám ukázala, že pokud máme možnosti a prostory, jde jen o dobrý nápad, jak je smysluplně využít. Věříme, že se nám podaří i v budoucnu uspořádat další akce a pokračovat tak v započaté kulturní činnosti.

Adéla Botková

starostka jednoty

foto z akce naleznete ve fotogalerii