Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ohlédnutí za duchovní orelskou obnovou seniorů župy Velehradské

14. 5. 2015

Ohlédnutí za duchovní orelskou obnovou seniorů župy Velehradské

 

Na duchovní obnovu, která se konala ve dnech 13. až 15.3.2015 na Velehradě se slétli zástupci orlů z jednot Malenovice, Polešovice, Slavičína, Starého Města a Uherského Hradiště.

Prostředí Velehradu nás přivítalo s otevřenou náručí a poskytlo vše potřebné ke zpytování svědomí, vedoucí k řádnému přijetí svátosti smíření, pod vedením P.Ladislava Arvaie SJ. Vodítkem duchovní obnovy byly myšlenky sv. Ignáce. Některé nosné myšlenky – „Bolest v životě je potřeba vést skrze Krista. Uvědomit si hloubku svého života. Představit si Krista na kříži a začít s ním rozmluvu o tom, co jsem udělal nebo neudělal pro Krista a své bližní“. Rozmluva má být jako když kamarád rozmlouvá s kamarádem. Naše představivost dostává nové obzory. Způsob, jak Pán Ježíš vykoupil člověka je jedinečný. Byla též nastolena otázka, proč jsou duchovní cvičení důležitá pro žití každého z nás? Životopisy svatých nám ukazují jejich způsob žití ve znamení doby – být s Bohem. Když se Pán ptá Petra máš mě rád ? To je otázka i pro mne. Takových a podobných myšlenek bylo nastoleno mnohem víc. Byli jsme vybízeni k tichému rozjímání nad Písmem svatým.

Sobotní závěr dne byl zakončen společnou modlitbou růžence za zemřelé i živé členy orelské organizace. Tímto způsobem jsme vlastně dávali příklad pro budoucnost orelské myšlenky v našem životě.

 

Na závěr je třeba vzdát dík za toto duchovní cvičení. Chtěl bych, aby tato událost byla od každého z nás poděkováním předešlé generaci za příklad uchování víry v praktickém životě.

 

Zdeněk Vojtek, jednota Staré Město

img_1658.jpg