Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oslavy 100 let Slovenského Orla

29. 11. 2009

Oslavy 100 let Slovenského Orla

 

 
Ve dnech 26. až 29.11.2009 slavil Slovenský Orol 100 let od svého založení. Oslavy se konaly v Nitře v budovách Kněžského semináře sv.Gorazda, závěr byl pak v neděli v pastoračním centru Mlynská dolina v Bratislavě slavnostní mší sv. v přímém přenosu televizí LUX. Na tyto oslavy byli pozváni i zástupci naší Velehradské župy – zúčastnili jsme se páteční mezinárodní konference v Nitře na téma „Šport, kultúra a výchova v novej situácii“.
Konference se zúčastnily i význačné osobnosti slovenského veřejného i církevního života: podpredseda vlády a ministr školství Slovenské republiky Ján Mikolaj (který převzal záštitu nad touto konferencí), sekretář prezidenta Slovenské republiky (který přednesl poselství prezidenta k této význačné události), nitranský biskup Mons.Viliam Judák s poselstvím J.Em.Jána Chryzostoma kardinála Korca.
Slovenský Orol předkládá celé slovenské veřejnosti Projekt ozdravení populace pod křídly Orla – jako prostředky navrhuje sport, kulturu a výchovu s cílem dosažení tělesného a duševního zdraví a morálky a výsledkem pak bude prosperita celé společnosti. Tento projekt se těší velké podpoře státních i církevních orgánů, což vyjádřili přítomní představitelé těchto institucí.
Na konferenci vystoupili se zajímavými přednáškami i zahraniční účastníci:
P.Kevin Lixey (z USA) – vedoucí oddělení pro sport při papežské radě pro laiky ve Vatikáně s přednáškou „Identita a poslání katolické sportovní organizace“ Zdůraznil zejména formaci vychovatelů – trenérů, kteří musí být učitelé života – tedy nejen v oblasti konkrétního sportu, přáteli mladých, jejich příkladem v osobním životě, kultura a sport bez Boha může působit naopak destruktivně.
Edio Constantini z Nadace Jana Pavla II pro sport z Itálie – vystoupil s přednáškou „Využití sportu a spojení církve a státu v boji proti negativům v současné situaci“. Shrnul poslání sportu do čtyř bodů:
-         úmysl vychovávat
-         výchovný projekt sportu (má obsahovat prvek kulturní, sportovní, církevní, výchovně-politický a organizační)
-         trvalá formace trenérů – trenér není najatý pracovník, ale vychovatel
-         život ve společenství – sport a bratrství (fair-play).
Achile Diegenant – čestný prezident FICEPu, Brusel - s přednáškou „Současnost – výzva pro budoucnost katolického sportovního hnutí v Evropě“. Sport je součástí formování osobnosti a má být chápaný jako pokračování na Božím stvořitelském díle, má směřovat k výchově k demokratickému a etickému chování.
Z konference jsme si odnesli velmi důležité poznání – celá slovenská společnost se na Orel dívá úplně jinak než v naší České republice: má širokou podporu jak státních tak i církevních orgánů, Slovenský Orol klade daleko větší důraz na jeho výchovné poslání. Odpovídá tomu i členská základna – 80 tisíc členů a také účast velkého počtu kněží na těchto oslavách.
 
Ing. Antonín Zelina
Ing.Václav Lednický
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář