Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poslední rozloučení s bratrem Josefem Nesvadbou

24. 9. 2012

Poslední rozloučení s bratrem  Josefem Nesvadbou.

-------------------------------------------------------------

 

        Dne 7.září  2012  se zástupci župy Velehradské účastnili pohřbu dlouholetého významného  člena Orla br. Josefa Nesvadby, hlavního  znovuzakladatele  jednoty Orla v Malenovicích. K důstojnému uctění památky tohoto vzácného člověka, bojovníka za pravdu a křesťanské  hodnoty,  přispěly 4 orelské prapory – orelských jednot Malenovice, Domanín, St. Město  a prapor  župy Velehradské. Bratra  Nesvadbu v pohřebním  průvodu na hřbitově v Malenovicích  k uložení do rodinné hrobky,  doprovázely  i  zvuky orelského pochodu  Vzhůru Orle slovanský v podání dechové hudby.

Jak dobrý člověk to byl, svědčí i projev Dominika - jednoho z vnuků - br. Nesvadby v místním kostele po zádušní mši svaté, který zde uvádím.

VÁŽENÍ SMUTEČNÍ HOSTÉ,

DOVOLTE MNĚ, ABYCH VÁM JMÉNEM CELÉ NAŠÍ RODINY PODĚKOVAL ZA ÚČAST NA TOMTO ROZLOUČENÍ S NAŠIM DĚDEČKEM.TOBĚ, MILÝ DĚDEČKU,BYCH CHTĚL JEŠTĚ NAPOSLED VĚNOVAT NĚKOLIK SLOV.  PŘESTO, ŽE POSLEDNÍ MĚSÍCE ŽIVOTA S TEBOU NEBYLY VESELÉ ANI JEDNODUCHÉ, TVŮJ ODCHOD JE PRO NÁS MOC BOLESTIVÝ.

LÁSKA, KTEROU JSI KAŽDÉMU ZE SVÝCH VNOUČAT OD NAŠEHO NAROZENÍ PROJEVOVAL, JE A ZŮSTANE ULOŽENA HLUBOKO V NÁS. NEPOCHYBUJEME, ŽE TAK OVLIVNÍ CELÝ NÁŠ BUDOUCÍ ŽIVOT.

NA TVOJI MIMOŘÁDNOU STAROSTLIVOST TOTIŽ NELZE JEN TAK ZAPOMENOUT. JAK UŽ TO ALE BÝVÁ, NEUMĚLI JSME TO VŽDY OCENIT, NĚKDY BYLA TVOJE PÉČE AŽ TROCHU NA OBTÍŽ.

PRÁVĚ TEĎ A S POSTUPEM ČASU JEŠTĚ VÍC SI ALE UVĚDOMÍME, ŽE TAKOVOU LÁSKU A POZORNOST, JAKÉ JSME MĚLI OD TEBE, DĚDEČKU, NÁM NIKDO DRUHÝ NENAHRADÍ. NA TVÉM PŘÍKLADU SI BUDEME VŽDYCKY PAMATOVAT, JAK VYPADÁ LIDSKÁ NESOBECKOST, OBĚTAVOST, ALE I HOUŽEVNATOST, NEZLOMNÁ VŮLE A NASAZENÍ PRO DOBROU VĚC. POMOCI A PROSPĚT DRUHÉMU, TO BYLO HLAVNÍ NÁPLNÍ TVÉHO ŽIVOTA. TĚŽKO JSI NESL, KDYŽ JSI MĚL UDĚLAT TAKY NĚCO PRO SEBE A JEŠTĚ VÍC JSI TRPĚL, KDYŽ SE MĚL NĚKDO POSTARAT O TEBE.TYS PROSTĚ ŽIL NAPLNO NEJEN PRO KRÁSNÉ IDEÁLY, KTERÝM VĚŘILS, ALE PŘEDEVŠÍM ŽILS NAPLNO PRO DRUHÉ. VÍME, DĚDEČKU, JAK MOC TI NA NÁS ZÁLEŽELO, JAK MOC SIS PRO NÁS PŘÁL TO NEJLEPŠÍ A JAK SILNĚ A OPRAVDOVĚ JSI S NÁMI PROŽÍVAL VŠECHNY NAŠE ÚSPĚCHY I NEÚSPĚCHY. TOTO TVÉ SDÍLENÍ, DOBROSRDEČNÝ ZÁJEM, NENAPODOBITELNÁ JISKRA TVÝCH OČÍ I TVÉHO HLASU, TVOJE RADOST PŘI NAŠICH PŘÍCHODECH  ZA TEBOU  I OPTIMISTICKÁ LOUČENÍ, TO VŠE NÁM BUDE SCHÁZET.

NEJEN DNES, ALE I DÁLE BĚHEMSVÉHO ŽIVOTA TI CHCEME SVÝM CHOVÁNÍM A SVÝMI POSTOJI PROJEVOVAT ÚCTU A VDĚČNOST. A I KDYŽ SE NÁM TO NEBUDE VŽDY DAŘIT, BUDEME SE SNAŽIT, ABYCHOM TO PŘI VZPOMÍNCE NA TEBE NAPRAVILI.

LOUČÍME SE S TEBOU SE SMUTKEM V SRDCI, ALE TAKÉ S VÍROU, ŽES NALEZL POKOJ V NEBI.

DĚKUJEME, DĚDEČKU.

 

                                                                                               Zemánková

004.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

005.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

006.jpg

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář