Jdi na obsah Jdi na menu
 


Setkání seniorů Orlů na Velehradě ve dnech 16.-18.4.2012

16. 5. 2012

Setkání seniorů Orlů na Velehradě ve dnech 16.-18.4.2012

 

Po setkání  na sv. Hostýně v minulém roce jsme se letos  sešli, tentokrát na památném Velehradě. Již při příjezdu  k budově Stojanov, kde jsme byli ubytovaní,  si všichni všimli  stavebního ruchu a změn, které se dějí okolo baziliky. Důvod je jasný . Velehrad se připravuje na velké oslavy v příštím roce – uctít památku  příchodu sv. Cyrila  a Metoděje na Moravu před 1150 lety.

Tato třídenní ústřední akce, zorganizovaná  ses. Marií Hlavicovou, členkou ústřední kulturní rady,  probíhá  pod duchovní vedením P. Pavla Kopeckého, předsedy ústřední duchovní rady.

Program začal  16.  ve 13.30 přednáškou P. Pavla. Úvodem byla  vzpomínka na naše věrozvěsty – představenou  brožurkou  P.Petra Piťhy  „ Svatí Cyril a Metoděj“   Velehrad –symbol a úkol. Zajímavé čtení – k dostání v nové poutní prodejně karmelitánského nakladatelství  na Velehradě . Přednášku doplnila ještě ses. Pachtová  svými  podrobnějšími informacemi o sv. Cyrilu a Metoději. V dalších přednáškách dopoledních i odpoledních  P. Pavel  rozebíral 7 darů Ducha Svatého.  V 16.30 jsme se shromáždili k modlitbě růžence v  krásné kapli  uprostřed budovy, po níž následovala mše sv. Po večeři  nás poctila svou návštěvou  1. místostarostka Orla  ČR Ing. Miluše Macková  s informacemi o činnosti nového  vedení Orla.

Druhý den začal  v 6.30 modlitbou růžence a mší sv.. Po přednáškách a obědě jsme se zúčastnili  prohlídky baziliky s odbornou  průvodkyní , návštěvy místního hřbitova a hrobu  Mons. Jana Šrámka, zakladatele Orla a Lidové strany. Po večeři jsme přivítali další vzácnou návštěvu – místostarostu Orla ČR a  do  března letošního roku  starostu Orla župy Velehradské Ing. Antonína Zelinu, který pozdravil naše setkání a poskytl další informace z ústředí i o jednání FICEPU v Bruselu, kterého se  v uplynulých dnech účastnil. Pokračování večera běželo v režii  učitelky ses. Pachtové.  Vyzvala přítomné župy ke své prezentaci a nechyběly ani lidové písničky. Br. Paďour nás opět potěšil  svými  vlastními  verši, plnými něhy a  lásky – obdivuhodným přednesem zpaměti.

Třetí den po obvyklém úvodním růženci a mši sv. ,  přednáškách  a obědě se už všichni připravovali k odjezdu.

Při hodnocení této akce by mi jistě všichni dali za pravdu, že to byla velmi zdařilá akce.

Projevy P. Pavla Kopeckého byly protchnuty  upřímností , velikou láskou k bližnímu  a také jiskrami humoru, vybízely  k diskuzi, která se často rozvinula.  Panovala přátelská nálada, bylo to prostě moc pěkné a nezbývá než poděkovat těm, kdo se o to zasloužili.

 

                                                                                       Emilie  Zemánková

                                                                                        župa Velehradská 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář