Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slovo starosty župy Velehradské (84)

1. 3. 2009
Slovo starosty župy Velehradské
 
Sestry a bratři,
   dovolte mi, abych na začátku nového roku Vám všem, co pracujete pro orelskou rodinu i našim příznivcům, pomocníkům a rodinným příslušníkům poděkoval za práci a činnost, kterou jste pro Orla v loňském roce udělali.
   A nebylo toho málo.
   Když se ohlédneme za činností v naší župě v roce 2008, musíme konstatovat, že jsme v župě Velehradské zorganizovali velké množství akcí a řada jednot v naší župě zorganizovala mnoho dalších krásných akcí. Při tom nezapomínáme, že nejdůležitější je pravidelná činnost sportovních oddílů a kulturních i duchovních skupin.
   Tím, že pracujeme s orelskou mládeží a kladně ji ovlivňujeme, nepracujeme jen pro Orla, ale pro celou naši společnost, jejíž úroveň pozvedáváme.
   Dovolte mi, abych Vám všem popřál v novém roce Boží požehnání pro naši orelskou práci a také pro naši práci v rodinách i pro náš celý život. Dále přeji všem aktivitu, tvůrčí přístup i důslednost v činnosti, mnoho úspěchů, spokojenosti a pevné zdraví.
Toho všeho moc potřebujeme, neboť rok 2009 je rokem ORLA – 100 let od vzniku ČS ORLA. To je důvod, abychom se zamysleli, co děláme dobře a co musíme zlepšit. 100 let Orla musíme také oslavit a připomenout sobě i druhým. Předně bychom měli vzdát dík těm, kteří byli u zrodu Orla, kteří mu dali základní myšlenky, kteří uvedli Československého Orla v život.
   Přemýšlejme, jak sami, každý z nás můžeme přispět k oslavám 100 let Orla . Připravíme vystoupení, uděláme v obci nebo ve městě, kde bydlíme oslavy 100 let Orla, pozveme spoluobčany, veřejnost, představíme svou činnost sportovní a kulturní vystoupením a také výstavkou fotografií a dokumentů. Připravíme naše mladé členy, aby se zajímali o historii Orla, o úspěchy a nezdary, kterými ve své historii prošel včetně zdůvodnění. Připravíme je na sportovní, kulturní nebo duchovní vystoupení, aby pobavilo ostatní a přesvědčilo veřejnost, že Orel umí nejen dobře sportovat, ale také se na úrovni bavit. Při tom našim úkolem je, nenechat se (orelskou organizaci) vymazat z mapy vědomostí našich spoluobčanů, zvláště mládeže – generace, která bude v budoucnu řídit život v naší vlasti.      
   Výročí 100 let Orla nás vede k zamyšlení a k poznání, jak Orel v tomto období pracoval a také nad tím co můžeme dělat pro dobra Orla a jak by měl Orel vypadat resp. fungovat v budoucnosti.
   Již teď se připravte na oslavy 100 let Orla v naší župě, které budou v neděli 3. května 2009 ve skanzenu na Modré a ústřední oslavy, které budou 21 – 24. srpna 2009 v Kroměříži a na Sv. Hostýně. 
   Přeji Vám ať rok 2009, kdy oslavujeme 100 let od založení Československého Orla, je pro Vás úspěšným rokem, abychom společně nebo i jednotlivě tohoto roku využili k propagaci orelských myšlenek, orelské práce a Orla vůbec.
 
Zdař Bůh !                                                            Ing. Antonín Zelina starosta župy Velehradské 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář