Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sportovec bratr Jaroslav Tyllich oslavil krásné životní jubileum 85 let

14. 2. 2010
Náš oslavenec
 
Sportovec bratr Jaroslav Tyllich oslavil krásné životní jubileum 85 let života. Již od svých 13 let se věnoval atletice a hokeji. Za Slováckou Slávii i Orla získal mnoho cen v atletice. Již v roce 1946 vstoupil mezi nejúspěšnější sportovce Orla a to, nejlepším časem v běhu na 200m v župě Velehradské. Pak na mistrovství Československého Orla v lehké atletice získal 1. místo v běhu na 400m, 800m a 3000 m. Byl držitelem 6 župních rekordů v běhu na 200m, 400m, 800m, 1500m a 5000m. V roce 1947 na XI. Svatováclavských hrách v lehké atletice v Přerově již po třetí zvítězil v závodech jednotliců o „Memoriál br. Františka Juřice“ a tím definitivně získal putovní pohár.
Pěkné výkony s umístěním podal i v devíti soutěžích, a to hlavně v bězích od 100 až do 1500m.
V témže roce startoval na XIII. mistrovství Československého Orla v lehké atletice v Brně, kde ve velké konkurenci 158 závodníků z jedenácti orelských žup získal v běhu na 1500m 1.místo a 2. místo na 800m a 5000m. V rámci tohoto mistrovství jako jednotlivec v kategorii mužů vybojoval celkově první místo. Mimo to hrál i na I. mistrovství župy Velehradské v hokeji v roce 1947, kde jednota Staré Město získala 3.místo. Na podzim téhož roku nastoupil bratr Jaroslav Tyllich základní vojenskou službu, kde aktivně sportoval. V roce 1949 startoval v „Zátopkově vojenském závodu“ nejlepších vojáků vytrvalců, a to v štafetovém závodu 5x1km, kde se umístil na 1.místě.
I po zastavení činnosti tělovýchovné jednoty Orel se sportu věnoval dál. Dvacet let aktivně hrál hokej, a dalších 10 let byl hokejovým trenérem ve Starém Městě a v Kněžpoli.
Jeho všestrannost dokazují i jeho záliby: rybaření, šachy i zpěv ( 45 let ve sboru Svatopluk v Uherském Hradišti). V současné době velmi rád luští křížovky, sudoku a zahrádkaří.
V roce 1990 se podílel na znovu obnovení jednoty Orla a několik volebních období zastával funkci místostarosty a starosty. Má zásluhy na vrácení orelského majetku v roce 1991. Byl členem župní rady a o činnost a dění v jednotě se stále zajímá. Pomáhá při různých akcích a jeho postava sv. Mikuláše je věrohodná a kouzelná.
Orel jednota Staré Město přeje našemu jubilantu bratrovi Jaroslavu Tyllichovi hodně štěstí, zdraví a aby jeho orelský elán, vitalita a smysl pro humor mu vydrželi ještě mnoho let.
                                                                                  výbor Orla

 

 

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář