Jdi na obsah Jdi na menu
 


Programová konference Orla župy Velehradské

24. 3. 2013

 

Programová konference Orla župy Velehradské

V sobotu 2. února 2013 se sjeli orlové z jednot župy Velehradské do orlovny do Kašavy na Valašsko, aby tady zahájili župní programovou konferenci. Témat bylo hned několik a to:  Orel a víra, kultura v Orlu, sport v Orlu, organizační systém v Orlu a posledním ekonomika. Po přivítání účastníků z jednot  Domanín, Drnovice, Kašava, Kunovice, Moravský Písek, Nivnice, Ostrožská Nová Ves, Polešovice, Slavičín, Staré Město, Veselí, Vizovice, Vnorovy, a Zlín a zahájením konference starostou župy Velehradské Josefem Častulíkem se všichni přesunuly do místního kostela na mši svatou, kterou sloužil duchovní rádce župy Velehradské P. František Král, který přijel ze Vsetína. Mši svatou hudebně doprovázela schóla z Kašavy pod vedením Petry Maňáskové. Schází se už od roku 1990 a každoročně se účastní setkání schól ve Slušovicích a také v roce 2005 vydala CD. P. Král v kázání všechny povzbudil a závěrem zazněla orelská modlitba „Ó zdroji pravdy, dobra všech krás“. V sále už starosta místní jednoty Josef Krupík přivítal P. Františka Krále a poděkoval mu za mši svatou a přítomné pozdravil také starosta obce Kašava Josef Jarcovják, který pozval na otevření Křížové cesty poslední neděli v dubnu.

Na téma Orel a víra promluvil P. František Král, který řekl, že je mnoho sportovních organizací, ale jen Orel buduje na křesťanských základech. Je důležitá spolupráce jednoty s farností a místním knězem, koordinace činnosti Orla s farností duchovní i kulturní. Na akce jako jsou pouti je třeba snažit se přivést celé rodiny a motivovat mladé členy k účasti na duchovních obnovách s otcem arcibiskupem Graubnerem. Při plánování akcí počítat i s nedělní mší svatou.

Hodnocení kultury v Orlu se věnoval Petr Pěcha, předseda ústřední kulturní rady. Téma sport v Orlu připravil Josef Častulík, starosta župy Velehradské a předseda tělovýchovné rady Orla. S organizačním systémem v Orlu seznámil přítomné Ing. Antonín Zelina, místostarosta Orla. O ekonomice, financování a hospodaření promluvila Marcela Sousedíková z jednoty Orla Zlín. Závěrem starosta župy poděkoval místní jednotě za pořádání akce, která byla přínosem pro všechny přítomné a  zazněl orelský pochod „Vzhůru orle slovanský“.

Bc. Barunka Halodová

členka předsednictva župy Velehradské

 

FOTOGALERIE  ZDE

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář